JEDNU STVAR SUTRA NIKAKO, ALI NIKAKO NEMOJTE RADITI: Strasni je utorak, a ovo je strogo zabranjeno
Veliki utorak, Foto: SPC

STRASNA SEDMICA

JEDNU STVAR SUTRA NIKAKO, ALI NIKAKO NEMOJTE RADITI: Strasni je utorak, a ovo je strogo zabranjeno

Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak

Objavljeno: 14:59h

Poslednja nedelja Uskršnjeg posta je u toku. U narodu ona je poznata i kao Stradalna, Strasna ili Velika nedelja. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak. Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna sedmica uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

U ovoj sedmici vernici bi trebalo da se potrude da oproste jedni drugima sve međusobne grehe i uvrede, jer, uči hrišćanstvo, ako oprostimo drugima i Hristos će oprostiti nama. Vernici ovu nedelju provode u najstrožem postu, na vodi. Jedu se samo hleb, so i voće, a Veliki petak i Velika subota potpuno su bez hrane.

Ulje i vino dozvoljeni su samo na Veliki četvrtak, jer je toga dana ustanovljena Sveta tajna pričešća. Svaki dan ove sedmice ima svoje značenje – ponedeljak, utorak i sreda posvećeni su sećanju na poslednje besede Isusa Hrista.

Strasna sedmica
Strasna sedmicafoto: SPC

Strasni ili Zavaliti utorak

Na ovaj dan se strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo, poput vode ili kafe. Ono što je karakteristično za ovaj dan je i to što se više ne čuje pesma kao u cvetnoj nedelji niti se igraju kola. Razlog je Isusovo stradanje, koje će se desiti na Veliki petak. U ovom danu, se iz tog razloga, ljudi posebno posvećuju dobrim delima.

Bonus video:

04:40

DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU!

(Espreso / Krstarica / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.